Tekijänoikeudet

MITÄ TARKOITTAA TEKIJÄNOIKEUS?

Tekijänoikeudet tarkoittavat jonkun ihmisen luomaa teosta, joka voi tarkoittaa melkeinpä mitä tahansa jonkun luomaa (Kuva, video, musiikki, kirja, elokuva, teksti, peli, logo, kuvio yms) ja sen oikeuksia. Jos joku asia on tekijänoikeuden alla, niin silloin sitä ei saa käyttää missään ilman teoksen tekijän lupaa. Tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta, tai niin kauan kun teoksen tekijä on elossa.

MITÄ OIKEUSKIA SE ANTAA?

Tekijänoikeudet antaa oikeuksia joihin kuuluu taloudelliset ja moraaliset oikeudet. Taloudelliset oikeudet turvaavat tekijän mahdollisuudet ansaita rahaa, ja että kukaan muu kuin vain itse tekijä ei voi ansaita rahaa teoksella. Moraaliset oikeudet taas suojelevat teoksen tekijän kunniaa niin, ettei kukaan käytä teosta pilkatakseen tekijää ja niin, että kukaan ei plagioi eli kopioi tai varasta osaa tekijän teoksesta tai tee väärennys versiota tekijän teoksesta.

Lähteet:

Tekijänoikeuden ABC

Sisältö

Tekijänoikeusmerkki

YOUTUBE &. TEKIJÄNOIKEUS

YouTube tekijänoikeus sääntöjen mukaan, Youtubessa saa ”kohtuullisesti käyttää” tekijänoikeudella suojattua materiaalia ilman tekijän lupaa.

Kohtuullisessa käytössä otetaan huomioon muunmuassa neljä kohtaa joihin kuuluu käytön tarkoitus ja luonne, tekijänoikeuslailla suojatun teoksen tyyppi, tekijänoikeudella suojatun teoksen käytetty osuus ja merkittävyys ja käytön vaikutus tekijänoikeuslailla suojatun teoksen potentiaalisiin markkinoihin tai sen arvoon. Kohtuulliseen käyttöön lasketaan jos video tai musiikki klippi kestää vain muutaman sekunnin ajan. Mutta jos haluaa käyttää kunnolla jonkun muun tekemää teosta omassa videossaan, niin ilman lupaa käyttäminen ei ole missään nimessä sallittua. Luvan voi saada ainoastaan itse tekijältä kysymällä.

Youtubessa voi tietenkin käyttää myös vapaasti käytettävää sisältöä. Kaikkien teoksien tekijänoikeudet katoavat joka tapauksessa jossain kohtaa, mutta siihen voi kestää monia vuosia. Kuten aikasemmin kirjoitin, niin tekijänoikeudet ratkeavat 70 vuotta teoksen tekemisen jälkeen tai silloin kun tekijä kuolee. Vanhenemis vuosiin voi vaikuttaa myös vaikuttaa se, että onko teos tehty tilauksesta.

lähteet:

https://support.google.com/youtube/answer/2797449?hl=fi#zippy=%2Cmitä-kohtuullinen-käyttö-tarkoittaa%2Cmitä-on-vapaasti-käytettävissä-oleva-sisältö

https://promo.com/blog/youtube-copyright-rules

MEEMIT JA TEKIJÄNOIKEUS

Meemit ovat usein tehty valmiisiin tekijänoikeudella suojattuihin kuviin.Jos haluat varmistaa, että et joudu meemeistä ongelmiin niin, ei kannata julkaista meemejä paitsi tietenkin silloin jos on tehnyt kaiken meemiin itse ilman muiden valmiiksi tekemää taustaa ja pohjaa. Meemit voivat olla myös joissain tapauksissa sallittuja niin kauan, kun meemien tekijä ei saa rahaa meemeistä joissa on käyttänyt muiden tekemää taustaa tai pohjaa.

Lähteet: https://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/

MUSIIKKI JA TEKIJÄNOIKEUDET

Kaikki muiden tekemä musiikki on tekijänoikeudella suojattua ja luvatonta käyttää ilman teoksen tekijän lupaa. Musiikkia saa vähän rajalla keikkuen käyttää myös Youtube kohdassa mainitussa ”kohtuullisessa käytössä” jolloin pienessä porukassa omaan käyttöön musiikkia voi esimerkiksi soittaa kunhan siitä ei rahaa tee. Plagiointi on myös kiellettyä musiikissa jolloin yritetään matkia tai käyttää muiden jo ennen tekemää musiikkia ja saada siitä rahaa.

Lähteet: https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Comments (

0

)

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: